lundgrenen.blogg.se

2017-05-24
11:16:05

Läkarbesök

När det är dags för läkarbesök stannar tiden och allt runtomkring blir totalt oviktigt. När jag första gången fick beskedet om att min sjukdom nu är obotlig trodde jag att döden var mycket nära men med tiden har jag fått lära mig att med rätt behandling och om kropp och psyke orkar med kan man leva ännu ett tag om än inte med samma förutsättningar som när man är frisk men ändå med fullt acceptabel livskvalitet. Då blir helt plötsligt varje nytt läkarbesök en plåga eftersom det är då man får beskedet, funkar behandlingen eller ska vi ställa in oss på smärtlindring och väntan på döden. Läkaren säger varje gång att när detta slutar fungera har jag nya behandlingar att ta till men man vill ju ändå att den behandling som pågår nu ska fungera eftersom varje ny sort minskar högen av tänkbara behandlingar. Så det var med lätt illamående vi knallade in till läkaren denna gång. Han är helt omöjlig att läsa av så man får snällt sitta av tiden då han förhör dig hur jag mår och så sakteliga börjar gå igenom provresultaten. Denna gång såg prover och röntgenbilderna bra ut och både jag och L började andas som vanligt igen. Den behandling jag får nu kan man få sex-åtta gånger innan kroppen behöver vila så jag kommer att få sju behandlingar och sedan ett nytt läkarbesök. Det betyder att jag får behandlingar var tredje vecka över hela sommaren med allt vad det innebör av biverkning och trötthet men när man vet att det biter är det lättare att hantera. Vi får planera in aktiviteter under de bra veckorna och slappa hemma i trädgården de sämre veckorna. Vår planerade gotlandstur får vi nog flytta på men det ska nog ordna sig så att vi kommer iväg någon sväng i alla fall. Så summa summarum bra besked som ger hopp om en hyfsad sommar och en höst med vila från behandling så får vi hämta krafter inför nya behandlingar i vinter så just nu känns det så bra som kan förväntas.
2017-05-22
11:54:48

Jo Nesbo

Vet inte hur man gör norska ö så det fick bli Nesbo men de flesta känner väl till den numer kände norske författaren med massor av böcker på sin lista. Den senaste heter Törst och återintroducerar sin ursprungliga "hjälte" Harry Hole. Jag har läst några av de tidigare men inte alla då jag tyckte att de hade en tendens att bli allt mer våldsamma och till slut för mycket för mig. Har sedan läst någon av hans övriga böcker men även dessa hamnar ju i deckargenren så de var också ganska läbbiga. Men på något sätt är de mitt i allt våld otroligt välskrivna och spännande så när nu Harry dyker upp igen kunde jag inte hålla mig. Törst är en klassisk deckare men med väldigt många intriger i samma bok. Harry har slutat som aktiv polis och undervisar på polisutbildningen men dras in i en mordhistoria eftersom det verkar som att han skulle kunna lösa ett gammalt fall som ligger och gnager. Ordet bladvändare används ibland på böcker som är så spännande att man bara måste läsa lite till och Törst är en riktig bladvändare och så tar den slut och allt känna tomt och man vill ringa Jo och kolla lite hur det går framöver. Skickligt skriven deckare men jag vet inte om man kan börja sin Nesbö resa här eller om man borde börja från början.
2017-05-22
11:39:31

Vegetarianen

Han Kang är en ny bekantskap vilket inte är så konstigt eftersom det är första gången jag läser något av en sydkoreansk författare. Boken Vegetarianen har uppmärksammats en del då den nu kom i svensk översättning. Bland annat tipsade Godkväll om boken. Den påstås handla om den uppståndelse som uppstår i en familj och släkt då en person väljer att sluta äta kött. Och till en början handlar den just om det, uppståndelse, förfäran, irritation ja massor av känslor väcks till liv och släkten både försöker hålla ihop mot galenskapen och splittras av den. Några tycker att det väl inte är hela världen medans fadern försöker sig på att tvångsmata sin dotter. Allt detta leder så småningom till allt mer absurda händelser och den stackars vegetarianen blir så småningom allvarligt psykiskt sjuk och slutar äta helt och håller. Hon deltar i sin svågers helt absurda videokonst med sexuella inslag som går över styr så även han får nog sägas bli lite galen. Den som försöker hålla ihop alltihop är systern men hon lyckas inte så bra och allt slutar i kaos. En konstig bok skulle jag sammanfatta den till. Stundtals mycket underhållande och stundtals bara obehaglig. Kombinationen ger en annorlunda och ganska intressant bok med ett bra litterärt driv men som sagt med en mycket skruvad handling.