lundgrenen.blogg.se

2017-02-23
11:19:13

Lion

Fick ett filmtips av min svägerska så när Lion visades på biografen här i stan tog jag med mamma på bio. Det var en snöig kväll med hala trottoarer och jag har alltid lite svårt att komma mig ut ur stugvärmen när det tar emot lite men eftersom filmerna bara går ett par dagar på vår biograf så fick vi tvinga oss ut. Och det var verkligen värt besväret. Filmen engagerade från början med den otroligt söta pojken som kommer vilse i stora Indien och råkar ut för en del otrevligheter innan han till slut blir adopterad av ett trevligt par i Australien. Han har dock som vuxen stora problem med att hantera den skuld han känner gentemot sin ursprungliga familj som han förstår saknat honom och naturligtvis undrat var han tog vägen. Filmen bygger på en verklig händelse och är mycket bra skildrat. Den lille pojken spelar otroligt bra och övriga skådespelare gör också bra insatser. Filmen är nominerad till flera Oscars så vi får se till helgen hur den håller i konkurrensen. Jag tyckte den var bättre än La La Land som ju är en av konkurenterna. Så får ni möjligheten att se den så gör det. Och tack för sällskapet mamma och för filmtipset Charlotte.
2017-02-23
11:03:42

Murder bag

Titeln är på engelska men jag har läst en översatt version. Ibland är det bra när man avstår från att översätta titeln då det ibland blir helt obegripligt. Titeln den här gången är inte helt solklar ens på originalspråk men det spelar kanske mindre roll. Att jag fastnade för den är för att författaren Tony Parsons har skrivit några andra böcker som jag uppskattat bland annat "Mannen och pojken". Nu debuterar han som deckarförfattare och man känner igen hans tydliga språk och enkla sätt att beskriva omvärlden. Men med deckare följer mord och våld och i den här boken är det i högsta grad närvarande, lite för närvarande ibland. Det är också en ganska komplicerad intrig som spänner över tid och bland mängder av personer. Jag hade från och till lite svårt att hänga med i alla turer och fick ibland t.o.m backa för att rekapitulera delar. Trots detta tyckte jag den var bra och ser fram emot fler Parsonsböcker. En av kvaliteterna tycker jag är blandningen av den tuffa polismiljön där jakten på mördaren stundtals är brutal och huvudpersonens privata liv med sin femåriga dotter där inget ont får hända och polisen Max framstår som allt annat än tuff utan mer en riktig myspappa. Så ofta beskrivs huvudpersonernas privatliv som kaosartade och de missköter ofta dina familjerelationer men Max fixar båda på ett fint sätt. Jag oroade mig halva boken att han skulle glömma att tillverka "fårkostymen" till dotterns skolpjäs men han fixade det utan problem.
2017-02-23
10:44:11

Reginald Hill

Som ni förstått vid det här laget så föredrar jag att läsa kriminalromaner från England, mest därför att jag har lättare att hitta bra författare därifrån. Det svenska "deckarundret" imponerar inte på mig även om det så klart finns undantag. En av de brittiska författare jag läst många böcker av är Reginald Hill med din truliga poliskaraktär Dalziel. I en av böckerna försökte han ha ihjäl sin huvudkaraktär men han fick återuppstå i boken "Döden löser alla problem". Det är en typisk Hill bok där Dalziel med sitt otrevliga sätt lyckas lösa en mordgåta. När man läst klart boken försvinner den nånstans långt bak i hjärnan och lämnar inte några bestående spår efter sig. Vissa böcker får vara precis sådana tycker jag. Underhållning för stunden och Hill gör det på ett bra sätt så att man dels har utbyte av språket och av intrigen. Det förekommer många olika typer av människor och han är skicklig på att göra beskrivningarna levande. Läs den om du har gott om tid för läsning men hoppa över den om din tid för läsning är begränsad ( då finns det bättre och viktigare böcker att läsa).